Svet E-cena

Kupovina budućnosti stiže u Srbiju

Istina je da su problemi u kupovini već decenijama prevaziđeni, a nažalost i dalje prisutni na našim prostorima. Kupci vape za ugodnijom i lakšom kupovinom. Upotrebom PRICER elektronskih cena u maloprodaji drastično bi izmenilo način kupovine za 20 godina u budućnost.

Umesto da kupac ide optimalnom putanjom po šoping listi, naša stvarnost je da uvek moramo da tražimo zaposlene po prodavnici, da nas upute na prezle ili tako neki proizvod za kojim tragamo već 10minuta.

Zamislite horor ukoliko vam žena posti a vi ste u nabavci, da čitate sastave proizvoda sa sitnih deklaracija. Rešenje može biti tako jednostavno, prislanjanjem telefona elektronskoj ceni na polici vezanoj za proizvod možete pogledati dostupne informacije u sekundi. Drugi slučaji bi recimo bili u prodavnici sportske opreme bila mogućnost da vidite da li na stanju postoji vaš broj patika i dostupnost druge boje, ili da u prodavnici nameštaja vidite raspoložive varijacije proizvoda.

Postojala bi mogućnost uz pomoć NFC konekcije telefona i eletronske cene, da na samoj polici stavite proizvod u virtualnu korpu i da na izlazu iz prodavnice platite karticom ili telefonom račun bez prisustva radnika i gužvi u redovima. Zamislite koliko bi to ubrzalo kupovinu?

Kupci bi mogli interagovati sa proizvodima, davanjem rejtinga i komentara koji bi sa druge strane pomogli prodavnicama u optimalnom asortimanu proizvoda, kao i drugim kupcima o kvalietnim proizvodima čiji je marketing slab pa su ostali ispod njihovog radara.

Proizvodi pred istek roka bi imali automatski sniženu cenu, koja bi drastično smanjila otpad robe široke potrošnje a sa druge strane omogućila povoljniju kupovinu, ukoliko je namera brza konzumacija.

No alt text provided for this image

 

Cena na policama bi uvek bile tačne za razliku od sada kada čak 8-10% proizvoda ima raličitu cenu u odnosu na kasu. Konačno bi i sve loyality kartice koje imamo dobile smisla, jer bi na elektronskim cenama na svakom proizvodu bio ispisan broj bodova koji se kupovinom dobija.

Opcija pametne kupovine bi kupcima donelo mogućnost da određene skuplje proizvod, stavljaju u svoju listu želja i da dobijaju notifikacije o njihovim promocijama ili ponovnoj dostupnosti u budućnosti.

Nedavno u Mađarskoj imao sam priliku da posetim Samsung Store i ugledam elektronske cene. Prislonio sam mobilni telefon uz dve elektronske cene uređaja koje sam želeo da kupim i video na svom telefonu web stranicu poređenja telefona kao pomoć u kupovini. Na cenama uređaja video sam ukupnu sumu, kao i sumu rate u 6 i 12 mesečnih rata.

Bilo bi sjajno kada bi kupovina u Ex-Yu zemljama postala manje naporna i više okrenuta nama, kupcima. Nadamo se da će naši najveći lanci poput Maxi, UniverExporta, Merkatora, Lilly Drogerie i brojni drugi uvideti da se trendovi razvoja maloprodaje moraju pratiti. A1 je za sada jedina kompanija koja pokazuje tu zrelost instalacijom elektronskih cena i pionirskom ulogom u razvoju maloprodaje regiona.